Kohde on nyt suljettu kauden päätyttyä. Juuri ennen seuraavan kauden alkua päivitämme sivuillemme uudet tiedot retkistä, tapaamisajoista jne.

Espanjalaiset ja Kanarialaiset erikoisuudet

Tapas
Pieniä ruokalajeja, joita tarjoillaan välipalaksi, alkuruuaksi tai naposteltavaksi, esimerkiksi tortilla, oliivit tai Serranon kinkku. Alun perin viinilasin tai sherrylasin päällä oli siivu makkaraa tai kinkkua suojana, pitääkseen kärpäset ja lika pois juomasta. Sana on lähtöisin espanjankielteisestä sanasta tapar joka tarkoittaa ”kattaa”. Modernin gastronomian kehityksen mukaan, on tapaksen suunnitteluun tullut uusia kekseliäitä luomuksia. Nämä tuovat ainesosia yhteen uusilla mielenkiintoisilla ja rajoja rikkovalla tavalla.

Paella
Sanaa paella käytettiin alun perin tarkoittamaan paistinpannua, jossa valmistettiin kuuluisa espanjalainen riisi. Perinteinen paella valmistettiin paikallisten maanviljelijöiden jäljelle jääneiden ainesosien sekoituksena: kanasta, kaniinista ja vihanneksista. Vuosien varrella resepti kehittyi ja nykyään on tyypillistä, että annos on valmistettu kalasta ja äyriäisistä, sekoitettuna riisin kanssa.

Kaniini
Kaniininliha – tai Conejo, kuten se mainitaan ruokalistalla, on kevyttä ja vaaleaa, ja muistuttaa hieman kanaa, mutta on maukkaampaa. Mikäli olet valinnut hyvän ruokapaikan, ei ole vaaraa siitä, että liha olisi kuivaa. Sen sijaan pääset nauttimaan hyvin valmistetusta pataruuasta.

Tortilla de Patatas
Tämä on espanjalainen munakas ja se on erittäin yksinkertainen ruokalaji. Se on lähtöisin vuodelta 1817 ja peräisin Navarra-alueelta. Tämä on mahdollisuus valmistaa monella eri tapaa. Moderni versio teki tähtikokin Ferra Adrianin tunnetuksi ruokailumaailmassa. Hänen entinen ravintolansa Kataloniassa sai 3 Michelin-tähteä.

Papas arrugadas
Nämä ovat kanarialaisia ryppyperunoita, jotka on yleisesti tunnettu kanarianperunoina. Ne keitetään kuorineen suolavedessä ja tämän jälkeen tarjoillaan mojo-kastikkeen kanssa. Mojo-kastikkeita on kahdenlaista: punainen moho picón, joka on vahvaa ja mausteista sekä mojo verde, joka on tehty oliiviöljystä ja on miedompaa.

Mojo
Lausutaan "mocho" ja se on todellinen neronleimaus pienessä mittakaavassa. Tätä kastiketta valmistetaan yleensä kotona, mutta halutessasi voit ostaa sitä myös kaupasta. Punainen mojo-kastike on paprikoiden ja mausteiden sekoitus, kun taas korianteri on pääosassa miedommassa vihreässä mojossa. Kumpi on parempaa? Makuasioista ei sovi kiistellä, joten kannattaa maistaa molempia.

Juustot
Kanariansaarilla valmistetaan monia erilaisia juustoja, jotka kaikki ovat todella hyviä. Ne juoksetetaan sekä lehmän-, vuohen- ja lampaanmaidosta tai niiden sekoituksesta. Yksi tunnetuimmista espanjalaisista juustoista on nimeltään Manchego, mutta se ei tiettävästi kuitenkaan ole peräisin Kanariansaarilta. Se kylläkin muistuttaa paljon kanarialaisia juustoja ja on siis todella hyvää. Siinä on musta kuori ja maku on mieto, erottuva ja hieman hapokas. 

Mutta sinun kannattaa itse maistella eri juustolajeja. Juusto on espanjaksi queso, ja savustettu juusto (maistuu paremmalta kuin miltä se kuulostaa) on nimeltään queso ahumado. Kannattaa poiketa suuremman supermarketin juustotiskille ja tutustua valikoimiin. Täältä löydät mieleisesi laajasta herkkujen valikoimista ja tulet kaupasta ulos kädet täynnä herkkuja – paikallisia juustoja, kinkkua ja makkaraa. Todellinen ilo sekä herkkusuille että kulinaristeille! Juustojen kilohinnat ovat noin 10–12 euroa.

Makeannälkään
Älä anna ulkonäön pettää. Kaikista kauneimmat kakut, jotka on koristeltu hedelmillä ja makeisilla, antavat helposti väärän kuvan. Kauniin ulkokuoren alle kätkeytyy usein vain neutraali, mitäänsanomaton sokerikakku. Kannattaa sen sijaan maistaa vaatimattomamman näköisiä leivonnaisia, kuten suklaatäytteisiä croissanteja tai lehtitaikinarullia, joiden täytteenä on pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Ne eivät oikeastaan näytä yhtään miltään, mutta kutkuttavat makuhermojasi mukavasti.